Laxgratäng med dill
Laxgratäng med dill
Fisk och skaldjur är väldigt nyttigt och rikt på proteiner, mineraler och omega 3-fettsyror. Man bör äta fisk 2-3 gånger i veckan och jag har hittills hållt våra fisktisdagar rullande så minst en dag i veckan äter vi fisk i allafall. Här är recept på en riktigt enkel laxgratäng med dill, potatis och vitlök. Lätt att förbereda och tillagar sig själv i ugnen. Även god att värma på dagen efter. Vill du ha detta recept anpassat för en person hittar du det här.
Laxgratäng – 4-6 portion (70 pp)
4 laxfilé
ca 1 kg potatis (jag använder sorten Amandine på påse)
2 vitlöksklyfta
5 dl matlagningsgrädde
3 dl mjölk
4 tsk fransk senap
8 msk fryst dill
salt
svartpeppar
en nypa malen muskotnöt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva potatisen tunt.
Fyll en kastrull med vatten, tillsätt salt och låt koka upp.
Skiva laxen i kuber och lägg ner i kastrullen.
Låt koka på svag värme i 5 minuter.
Häll av vattnet.
Smörj en ugnsform med smör.
Finhacka vitlöken och lägg i ugnsformen.
Fördela hälften av potatisen ovanpå vitlöken.
Smula laxen över potatisen och avsluta med resten av potatisen.
Blanda dill, senap och lite av grädden i en skål och blanda väl.
Tillsätt resten av grädden, mjölk, salt, peppar och muskotnöt.
Häll såsen över gratängen.
Täck gratängen med ugnsfolie.
Tillaga mitt i ugnen i ca 40-50 minuter.
När det återstår ca 10 minuter, ta av folien så att potatisen får en gyllen färg.
Känn med en sticka, när potatisen är mjuk är gratängen klar.
4 kommentarer
Rebecka
Hej!
Denna gratängen måste jag pröva. Är det bara laxen som ska kokas i 5 minuter?
Eller potatisen med?
Rebecka
Hemma hos Andrea
Hejsan! Det är bara laxen som ska kokas, inte potatisen. 🙂
Carola
Oj så härligt god denna gratäng var!
Muskot är en krydda man använder allt för sällan.
Måste testa mer i din receptsamling
Hemma hos Andrea
Hej. Vad kul att det uppskattades 🙂 Gratänger är gott och så smidigt att tillaga. Ha en fin kväll/Andrea