Jul,  JULGODIS

Knäck

Knäck

Igår gjorde jag knäck och jag glömde tillsätta smöret på slutet men det gjorde faktiskt ingenting för den blev perfekt. Jag föredrar seg knäck och jag tycker aldrig man lyckas få knäcken likadan så denna gång timade jag och jag kokade knäcken i exakt 20 minuter och då blev den riktigt seg och god. Knäck är gott både med och utan mandlar men denna gång gjorde jag utan.

När jag häller knäcken i formarna använder jag mig av en plastkanna och en tesked, men man måste vara snabb för smeten stelnar ganska fort och det blir då svårt att fylla formarna. Placera ut knäckformar på hela plåten på en gång så du har det klart när det är dags att hälla på knäcken.

Jag har letat efter vita knäckformar men hittar det ingenstans, någon som vet vart man kan köpa det?

Knäck – ca 40 st

1,5 dl grädde

1,5 dl socker

1,5 dl sirap

1 msk smör

50 g sötmandel (går lika bra utan om man föredrar det)

 

Gör så här

Ställ ut knäckformar på en plåt.

Hacka mandlarna smått.

Häll grädde, sirap och socker i en kastrull.

Sätt på medelstark värme och låt koka upp.

Rör om med en träsked ofta.

Sänk värmen så att knäcken inte bubblar för häftigt.

När knäcken kokat i 20 minuter så gör du ett kulprov.

Kulprov – Droppa lite knäck i ett glas med kallt vatten. Ta upp droppen och rulla den mellan fingrarna. Det ska gå att forma till en kula som är lite seg när du tuggar på den. Fortsätt prova med några minuters mellanrum tills du har den perfekta knäcken.

Ställ av kastrullen från värmen när knäcken är lagom seg och rör ner en matsked smör.

Häll knäcken i en kanna med pip och fyll formarna.

Fördela de hackade mandlarna på knäcken och låt svalna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.