Pannbiff med löksky
En vardagsfavorit här hemma är pannbiff med kokt potatis, lingonsylt, saltgurka och löksky. Även perfekt matlåda dagen därpå. Receptet på dessa pannbiffar kommer från Per Morbergs kokbok, Morberg lagar Husmanskost och det finns så mycket god mat i den kokboken. Jag rekommenderar den verkligen. Jag använder kalvfond i skyn istället för köttbuljong som det står i originalreceptet.
Pannbiff med löksky – ca 4 portioner
500 g nötfärs
1 ägg
1 gul lök
2 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
3 msk tamarisoja
3 msk dijonsenap
smör att steka i
Löksky
2 lökar
Vatten (jag öste på ganska mycket vatten, så att det täcker biffarna till hälften ungefär).
ca 2 tsk kalvfond
Gör så här
Skala och hacka en lök till pannbiffarna.
Stek den mjuk i smör utan att den tar färg.
Låt löken svalna.
Blanda köttfärs med ägg.
Blanda i övriga ingredienser.
Forma pannbiffar och stek dem i smör 4-5 minuter per sida.
Skala och skiva löken till skyn.
Strö ut löken i pannan med pannbiffarna och låt löken få lite färg.
Häll på ganska mycket vatten och tillsätt fond.
Smaka av och tillsätt mer fond om det behövs.
Låt småputtra ca 10 minuter.
2 kommentarer
Caroline
Älskar pannbiff, och alla slags färsbiffar..fast jag är vegetarian, så för min del får jag köra med soja/quornfärs och grönsaksbuljong.. Kan vara lite svårt att få ihop dom ibland, men såå gott när man lyckas 🙂
Hemma hos Andrea
Hej Caroline. Jag älskar också pannbiffar, bästa vardagsmaten. Har faktiskt aldrig tillagat något med soja eller quornfärs, tror inte ens jag smakat quorn faktiskt. Däremot har jag ett recept liggande på kikärtsbiffar som jag fått av min syster som jag är lite nyfiken på. Ha en fin dag/Andrea