Lax med krämig citronpotatis
I veckans annonsblad från Ica hittade jag detta recept på lax med krämig citronpotatis. En lättlagad vardagsrätt med milda smaker. Potatisen kokar man i citronvatten och blandar sedan med färskost, citron och persilja. Blev väldigt krämigt och gott. Däremot saknade barnen sås till denna rätt så nästa gång gör jag nog en kall cremefraichesås med lite gräslök, citron och röd lök till.
Lax med krämig citronpotatis – 4 portioner
ca 900 g potatis (ca 10 st)
1 citron
1oo g färskost
1 knippe persilja
500 g laxfilé utan skinn och ben
smör
salt
vitpeppar
Gör så här
Skala och skär potatisen i skivor.
Skölj citronen, riv skalet på ett rivjärn och pressa ur saften.
Koka potatisskivorna mjuka i lättsaltat vatten med citronsaften.
Låt potatisen rinna av men spara 1 dl av kokvattnet.
Låt kokvattnet koka upp och vispa i färskosten.
Hacka persilja.
Blanda ner potatisen i kastrullen tillsammans med persilja och citronskal.
Stek laxen i smör, ca 3 minuter per sida.
Krydda med salt och lite vitpeppar.