BRÖD

Rödbetsgroddar

smörgås med rödbetsgroddar och pastramismörgås med rödbetsgroddar och pastrami

Gillar du groddar? Jag tycker det är jättegott och även väldigt fint att dekorera mat med, precis som örter. Hittade dessa rödbetsgroddar när jag var och handlade här om dagen. Vilken vacker färg och piffar upp den enklaste smörgåsen. Frukostfavoriten just nu, Fazers Rågkusar, några skivor pastrami, keso, gurka och rödbetsgroddar.

Vill tipsa om en bok jag köpte för ett tag sedan ”Hälsosam familj på 30 dagar” av Ulrika Davidsson. Ulrika är en av Sveriges mest kända och hyllade kostrådgivare och hälsoprofiler. Hon har skrivit många kokböcker och denna bok innehåller recept, tips och inspiration till familjen som vill förbättra sina matvanor och hitta en hälsosammare livsstil.

Boktips hälsosam familj på 30 dagar av Ulrika Davidsson

Jag försöker laga maten från grunden i den mån jag kan och hinner, dels för att det är godare än halvfabrikat, man vet precis vad maten innehåller när man lagar den själv och man undviker det dolda sockret och tillsatser. Däremot har vi alltid en påse Felix Krögarpytt och en påse med Findus små delikatessköttbullar i frysen att ta till när fantasin tryter eller orken att laga mat inte finns.

Längst bak i boken hittar man min favoritdel, nämligen en lista över olika livsmedel uppstaplat som bra och mindre bra val. Listan är uppdelade i fett, kolhydrater, protein, snacks och smaksättningar. Även om man inte följer detta till punkt och pricka så får man sig en tankeställare och kanske gör fler bättre val. Tex är kyckling och köttfärs ett bättre alternativ än falukorv och chicken nuggets och när det kommer till kolhydrater så är potatis, rotfrukter och quinoa ett bättre alternativ än pasta, vitt ris och couscous. Mycket bra och inspirerande bok.

hälsosam familj på 30 dagar

2 kommentarer

  • farmor

    Jag för min personliga del tror att vi har varit lite för snabba med att döma ut vår ”kära” potatis. Den är både mättande och betydligt mer hälsosam än man tidigare har trott. Och är man rädd för de snabba kolhydrater reduceras dessa till hälften när man låter potatisen kallna och t ex använder dem i en god sallad eller rent värmer på dem igen i en god potatis omelett eller stekar upp dem i lite god olja.

  • Hemma hos Andrea

    Det tror jag med. Jag har ju testat att äta lchf men det passade inte mig. Magen mådde bra men hjärnan hängde inte med alls. Jag tror på en varierad kost där man inte utesluter något utan försöker göra kloka val och det är det jag tycker denna bok förmedlar. Potatis är det bästa som finns, man kan göra så otroligt mycket, kokt, stekt, ugnsrostad, gratänger, sallader, listan kan göras lång. Kram på dig och ha en fin dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.