Lussebullar
På söndag är det första advent och vi plockar fram julen. Ser fram emot en riktig mysdag med massa julpyssel och julmusik. Vi ska klä julgranen, pynta, baka pepparkakor, göra ett pepparkakshus, dricka glögg och göra julskinka. Så himla mysigt med jul!
Förra helgen bakade jag och barnen lussebullar och detta är utan tvekan det bästa receptet. Ska du testa något recept på lussebullar så är det detta. Bullarna innehåller en liten mängd ljus rom men låt dig inte skrämmas av det för jag lovar – dessa lussebullar vill du inte missa. Spriten har nämligen en förmåga att lösa vissa smakämnen och gör att smaken av saffran höjs. I degen använder jag rumsvarmt smör och rumsvarm mjölk vilket ger otroligt saftiga och fluffiga lussebullar.
Vi toppade lussebullarna med pärlsocker men man kan självklart toppa dem med russin, flagad mandel eller ingenting om man önskar det. Jag föredrar lussebullar utan russin i degen men vill man ha russin i kan man blötlägga dem i lite rom innan man blandar ner dem i degen. Det gör man för att russina inte ska dra åt sig för mycket vätska och göra bullarna torra. Formen på lussebullarna går att variera det med, klassiska lussekatter, gifflar eller runda bullar. Jag gillar dessa runda lussebullar och dem är även väldigt enkla för barnen att göra.
Lussebullarna går utmärkt att frysa in och sedan värma på i ugnen för att få den där nybakta känslan. Sätt ugnen på ca 200 grader och lägg ut de frysta lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ca 10 minuter.
Lussebullar – ca 30 st
2 pkt saffran (á 0,5 g)
2 msk + 0,5 dl ljus rom (jag använde Bacardi)
2 dl råsocker
50 g jäst för söta degar
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm standardmjölk (röd mjölk)
0,5 tsk salt
1 msk stött kardemumma
14 dl vetemjöl special
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Gör så här
Skär smöret i tärningar och låt bli rumsvarmt.
Ställ fram mjölken så att även den blir rumsvarm.
Lägg saffranet i ett glas med 2 msk rom och rör om. Låt stå i 30 minuter.
Smula jästen i en bunke eller bakmaskin.
Blanda med mjölk, smör, saffran, stött kardemumma och 0,5 dl rom.
Tillsätt socker, salt och mjöl.
Arbeta degen 15 minuter i bakmaskin eller 20 minuter för hand.
Degen ska vara ganska kladdig.
Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
Ta upp degen och arbeta den på mjölat bord.
Knåda degen lätt och forma runda bullar, ca 30 st.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.
Grädda lussebullarna längst ner i ugnen i 8-10 minuter.