Vegetariskt

LINS- OCH BÖNCHILI

 

Hej hej!

Här är receptet på lins- och bönchilin vi åt i måndags. Denna gryta var jättegod och även barnen tyckte om den. Vår yngsta sa att det var det godaste hon ätit och hon är väldigt petig med maten i perioder men detta gick verkligen hem. Jag har haft matlåda hela veckan vilket är jätteskönt. Har varvat bönchili och lasagne och har även några portioner i frysen.

Goda tillbehör till lins- och bönchilin är tortillachips, ris, färsk koriander, lime och jalapeños. Hade även matyoghurt till men det är ingen större favorit hos mig.

 

Lins- och bönchili – ca 6 portioner

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 gula paprikor

olivolja

Ca 2-3 msk paprikapulver (jag höftade bara)

2 tsk spiskummin

1/2 dl tomatpuré

2 frp krossade tomater á ca 400 g

3 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 frp gröna linser á 285 g

1/2 dl japansk soja

2 lagerblad

1 frp kidneybönor (380 g)

1 frp stora vita bönor (380 g)

1,5 dl frysta majskorn

salt

svartpeppar

 

Gör så här

Skala och hacka lök och vitlök.

Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.

Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna ca 5 minuter utan att det tar färg.

Tillsätt paprika, paprika pulver, spiskummin och tomatpuré. Låt fräsa ytterligare några minuter.

Häll fräset i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, soja och lagerblad.

Låt koka med lock på medelvärme ca 15 minuter. Rör om då och då.

Häll av, skölj och låt bönor och linser rinna av.

Tillsätt bönor, linser och majs i chilin.

Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och ev mer paprikapulver.

Till servering: ris, tortillachips, koriander, jalapeños, lime och matyoghurt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.