Köttfärs

AJVARBIFFAR MED ROSTAD POTATIS

Efter en härlig sommar är det tillbaka till vardag och rutiner igen. För att få vardagen att flyta på med jobb, skola och aktiviteter är planering ett måste. Inför varje kommande vecka gör jag en middagsplanering och handlar därefter så allt finns hemma. Förra veckan lade jag en onlinebeställning med hemleverans så fick allt levererat i fredags, jätteskönt.

I våras hade jag inte mycket lust till matlagning och det kändes som vi åt samma mat hela tiden. I höst ska jag bli bättre på att testa nya recept och jag känner mig peppad på att laga mat. Först ut är dessa ajvarbiffar med kall sås och rostad potatis. Biffarna är gjorda på blandfärs och var superenkla att göra och jag hade hela middagen klar på ca 30 minuter. När biffarna var klara satte jag dom på spett. Mina barn är nämligen lite anti köttfärsbiffar, vi åt pannbiff lite för ofta en period. Men sitter maten på ett spett blir det lite roligare. All mat på spett går hem, kyckling, nuggets, frukt, grönsaker, you name it!

Börja med potatisen. Sätt ugnen på 220 grader. Skölj och skiva potatisen i slantar. Jag behåller skalet på. Fördela ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och rosta mitt i ugnen i 20-30 minuter. Jag saltar potatisen efter tillagning.

AJVARBIFFAR (4 port)

500 g blandfärs

1 ägg

5 msk mild ajvar

0,5 tsk salt

svartpeppar

GÖR SÅ HÄR: Blanda allt för hand och forma biffar/järpar i önskad storlek. Jag gjorde 10 stycken. Stek järparna i smör.

Till biffarna gjorde jag en kall sås av 1 dl cremefraiche, 3 msk ajvar och lite salt. Blanda ordentlig och smaka av. Tillsätt mer salt eller ajvar efter smak och tycke. Tror det skulle vara väldigt gott med en tzatziki eller vitlökssås till denna måltid så det får det bli nästa gång.

2 kommentarer

  • Caroline

    Testa att pressa ner en vitlöksklyfta i såsen 😉 Jag brukar göra en sås med ajvar, vitlök, cf/ turkisk yoghurt, en skvätt tabasco ( om jag har mild ajvar), och zetas getost eller fetaost i. Sen krydda lite efter smak, blir supergott! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.