Pasta & pastasåser

Färskpasta med Prosciottu & Parmesan

pastapasta3foccacia

Färskpasta med Prosciottu & Parmesan

Har haft besök av syster och sambo under Jul och mellandagar och i lördags stod dem för middag, färskpasta med proscioutto, parmesan, vitlök, chili, basilika och färska champinjoner stod på menyn och till det hembakad focaccia med oliver, fetaost och rosmarin. Så otroligt god pastarätt som kommer tillagas många gånger framöver här hemma…

Vi är inte så förtjusta i stark mat så för vår skull drog dem ner lite på mängden chili och hade endast i en lagom stor chilifrukt (vilket för mig lät mycket) men det var perfekt, hade till och med kunnat vara lite mer utan att det blivit för starkt. Kombinationen av alla olika ingredienser gjorde sig verkligen bra ihop och inget tog över det andra…

Tack för en trevlig helg och en fantastiskt god middag..

pastaFärskpasta med Prosciottu & Parmesan – 4-6 portioner

3 vitlöksklyftor

1 färsk chilifrukt

rikligt med olja att steka i

300 g färska champinjoner

1 parmesanost

300 g körsbärstomater

1 kruka basilika

500 g färskpasta

2 pkt prosciutto á 80 g/st

flingsalt

svartpeppar

 

Gör så här

Skiva vitlöken tunt.

Skrapa fröna ur chilin och hacka fint.

Fräs chili och vitlök mjuk i en kastrull med olivolja.

Skiva champinjonerna och blanda ner i kastrullen.

Häll på ytterligare lite olivolja och fräs i några minuter.

Koka upp saltat vatten och koka pastan enligt anvisning på förpackning.

Blanda ner den färdiga pastan i kastrullen med vitlöksblandningen.

Tillsätt riven parmesan.

Ös i basilikablad.

Tillsätt halverade körsbärstomater.

Smaksätt med salt och svartpeppar.

Finstrimla prosciutton och blanda med övriga ingredienser.

Servera med ruccola och gärna nybakad focaccia.


Focaccia med Oliver Fetaost & Rosmarin

25 g jäst (1/2 paket)

3 dl vatten

0,5 dl olivolja

2 tsk salt

7-9 dl vetemjöl

 

Smaksättning

olivolja

flingsalt

1-2 msk hackad färsk rosmarin

1-2 dl oliver utan kärnor

75 g fetaost

 

Gör så här

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.

Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt resten av vattnet, olivolja och salt.

Blanda i det mesta av mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig.

Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 2 cm tjock.

Lägg över degen på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i 40 minuter under oljad plastfolie. (pensla olivolja på plastfolie och lägg över brödet)

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta bort plasten och gör fördjupningar med fingret jämnt fördelat över brödet.

Pensla försiktigt brödet med olivolja.

Strö över flingsalt och hackad rosmarin.

Tryck ner oliver och fetaost i fördjupningarna.

Grädda i 15-20 minuter eller tills brödet fått en gyllenbrun färg.

Låt svalna på galler.

 

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.