Snickerstårta
Denna snickerstårta är bland det godaste jag ätit när det kommer till rawfika. Choklad, söt, salt, mjuk, seg, knaprig…den har allt! Understa lagret är en cashew & jordnötsbotten, mellanlagret är gjord på dadlar och är lite segare i konsistensen med smak av caramel, tredje lagret är jordnötssmör och sen är tårtan toppad med smält mörk choklad och salta jordnötter.
Denna tårta är jätteenkel att göra men det är några steg och kräver lite tid i frysen. Jag använder en springform på 16 cm men har man ingen sådan går det lika bra att göra tårtan i någon annan form eller direkt på bakplåtspapper, antingen gör du den avlång eller ritar upp en cirkel efter en skål eller liknande och formar smeten med hjälp av en smörkniv och slickepott. Perfekt att förbereda dagen innan man tänkt bjuda på den. Det går också utmärkt att förvara tårtan i frysen till ett senare tillfälle.
SNICKERSTÅRTA
BOTTEN
2 dl naturella cashewnötter
1 dl jordnötssmör (osötat)
3 msk honung
1 tsk vaniljpulver
en nypa havssalt
GÖR SÅ HÄR
Blanda cashewnötterna till ett fint mjöl i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmör, honung, vanilj och havssalt och blanda till en jämn smet.
Lägg smeten i en springform (16 cm) och platta till den ordentligt.
Täck med plastfolie och ställ in i frysen, låt den stelna.
FYLLNING
20 färska dadlar (urkärnade)
2 msk kokosolja, flytande
1 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
en nypa havssalt
2 dl jordnötter (jag använde saltade)
+ ett lager jordnötssmör (ca 1,5 dl)
GÖR SÅ HÄR
Mixa dadlar, kokosolja, vanilj, kakao och salt till en slät smet.
Hacka jordnötterna och vänd ner dom i smeten.
Ta fram cashewbotten ur frysen och bre på dadelsmeten.
Bre ett lager jordnötssmör över dadelsmeten.
Täck med plastfolie och ställ in i frysen igen och låt stelna.
TOPPING
100 g Mörk choklad 70% kakaohalt
Salta Jordnötter
GÖR SÅ HÄR
Smält choklad över vattenbad eller i micron.
Ta fram tårtan ur frysen och häll chokladen över.
Toppa med salta jordnötter.
Förvara tårtan i kylen. Det går även bra att frysa in den.