Champinjonsoppa med Timjan
Hade ett recept i min låda på champinjonsoppa med timjan från tidningen Buffé och timjan gör sig väldigt bra tillsammans med svamp och detta var en riktigt god soppa. Detta recept ger ca 5 portioner så jag gjorde ordning små matlådor och fryste in, perfekt lunch att värma på. Kommer absolut göra denna soppa igen, kanske spetsa den med lite cognac och toppa med knaperstekt bacon…
Min farmor tipsade mig om Tryffelolja så jag köpte en liten flaska från märket Zeta. En lite speciell smak men väldigt god, hällde i några droppar i soppan efter att jag hällt upp den i skålen, mums…
Champinjonsoppa – ca 5 portioner
500 g färska champinjoner
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
0,5 dl grönsaksfond
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
smör
salt & svartpeppar
Gör så här
Grovhacka hälften av champinjonerna.
Skala och hacka löken.
Fräs champinjoner och lök i 2 msk smör i en stor kastrull i ca 5 minuter.
Tillsätt timjan, fond, grädde och mjölk.
Låt koka ca 10 minuter under lock.
Skär resten av svampen i tunna skivor.
Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer.
Tillsätt 2/3 av den resterande svampen i soppan och koka 2-3 minuter.
Stek under tiden resten av svampen i smör.
Smaka av soppan med salt och peppar.
Toppa med den stekta svampen och timjan.
3 kommentarer
farmor
Ser gott ut! A´propos tips. Ett litet till från ZETA. Crema di Balsamico. En liten flaska på 180g som förgyller både varmt och kallt. Jag är ofta för ”lat” att skaka ihop dressing till salladen och nöjer mig med att ringla över en skvätt god olivolja (gärna den med tryffelsmak) och en liten strimma CdB och italiensk salladskrydda. Blandar lite med gafflen och simsalabim. Lyxigt.
Hemma hos Andrea
Den är sååå god, den brukar vi har till tomat och mozzarella sallad, mums…
farmor
Vilket bra tips. Har inte gjort just mozarella och tomatsallad på senara tiden. Tyckte den blev lite menlös och fadd i smaken. Men CdB kommer säkert att göra ”susen”. Farmor