Risotto med Kantareller
Risotto med Kantareller
Risotto är något jag ofta beställer på restaurang om det finns med på menyn, det är ju så gott. Förra helgen var vi hos morfar och plockade svamp, massa kantareller fick vi med oss hem och här är en krämig risotto med färska kantareller, vitlök, parmesan och salladslök…
Risotto passar både till kött, fågel och fisk…
Kantarell Risotto – 4 portioner
4 dl Avorio ris
2 schalottenlökar
1-2 msk smör
1 dl vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
8-9 dl vatten
1 dl färskriven parmesanost
3 dl färska kantareller
3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
Gör så här
Hacka schalottenlöken fint.
Häll vattnet och buljongtärning i en kastrull, låt vattnet bli varmt men det ska inte koka.
Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk.
Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter.
Tillsätt vinet.
Späd sedan i omgångar och under omrörning med buljongen.
Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på.
Koka på svag värme i ca 20 minuter tills riset känns mjukt.
Stek kantarellerna i en stekpanna med smör.
Pressa i vitlök.
När svampen nästan är klar tillsätt skivad salladslök.
Salta och peppra.
Rör ner den rivna parmesanosten i risotton och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt kantarellerna.