krämig tomatsoppa med halloumikrutonger

Jag köper ofta matmagasin och tycker det är så mysigt att sitta och bläddra och få inspiration bland alla härliga recept och vackra bilder. Recept på denna krämiga tomatsoppa med halloumikrutonger hittade jag i tidningen Matkärlek. Matkärlek är en relativt ny tidningen med fokus på lågkolhydratskost fri från gluten, socker och tillsatser. Vare sig man äter lågkolhydratskost eller inte så kan jag rekommendera denna tidning, massvis med spännande recept på god och naturlig mat.

Soppan är smaksatt med rostad vitlök och för att rosta vitlöken gör du så här: Sätt ugnen på 150 grader. Dela en hel vitlök utan att skala den. Lägg ut klyftorna i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Rosta i ca 20 minuter eller tills klyftorna fått fin färg. Låt svalna och pilla bort skalet.

Till halloumikrutongerna behöver du 150 g halloumi, 1 msk olivolja och svartpeppar och du gör du så här: Skär halloumin i tunna skivor och tärna sedan dem i önskad storlek. Värm upp olivoljan försiktigt i en större stekpanna och fräs osten tills den blir gyllene. Se till att ha lite mellanrum mellan tärningarna så att de inte smälter ihop. Peppra innan servering.
krämig tomatsoppa med halloumikrutonger

Tomatsoppa – 4 port

1 gul lök, finhackad

2 msk olivolja

2 burkar krossade tomater

1/2 msk rödvinsvinäger

2 rostade vitlöksklyftor

2 dl grädde eller cremefraiche

salt, svartpeppar

1/2 dl hackad persilja

 

Gör så här

Fräs den finhackade löken i 1 msk olivolja i en tjockbottnad kastrull. Löken ska bli mjuk utan att få för mycket färg.

Häll i tomater och vinäger.

Koka upp och sänk värmen något. Låt puttra en kvart.

Tillsätt den rostade vitlöken och grädden.

Mixa med stavmixer till en slät konsistens och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med halloumikrutonger och ringla över lite extra olivolja.

Toppa med hackad persilja.

7 Comments

  1. Vilken spiralazer (stavning?) använder du och vilken rekommenderar du?

  2. Hemma hos Andrea Reply

    Hej. Jag har två olika varianter, en mindre från märket Gefu och en lite större från märket Lurch. Den från Lurch är kanonbra, lätt att använda, ger mycket spiraler och nästan inget spill. Den funkar till olika former, rotfrukter, grönsaker och frukt. Perfekt om man ska göra till flera personer då det går snabbt att göra mycket men den är lite dyrare. Den från Gefu är billigare, funkar bra till morötter och zucchini men är inte lika bra som den från Lurch. Hoppas du blev något klokare//Andrea

    • Hemma hos Andrea Reply

      Det var så lite, hoppas du hittar en variant du blir nöjd med//Andrea

  3. Pingback: Veckans matsedel vecka 18 – PT By Emma

Write A Comment