drömmar
SMÅKAKOR

Mormors Drömmar

Mormors Drömmar

Min mormor, hon kunde baka och hon bakade allt möjligt gott men framför allt småkakor. Det sägs enligt gamla seder att på ett kafferep ska det finnas minst 7 olika sorters småkakor och det hade min mormor på sitt kakfat. Det var schackrutor, korintkakor, havreflarn, kolasnittar, chokladsnittar med pärlsocker, jordnötskakor och självklart drömmar – den godaste lilla kaka man kan tänka sig och den bara smälter i munnen…

Med mormor fick man baka och stöka runt i köket utan att behöva städa efter sig, med mormor fick man smaka på degen, med mormor fick man äta hur många kakor man ville, det var mysigt att baka med mormor och det kanske är från just mormor jag fått mitt bakintresse…

Mormors Drömmar – ca 40 st

75 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl socker

1/2 dl olja utan stark smak, tex rapsolja eller solrosolja

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk hjortronsalt

1 msk vaniljsocker

 

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Rör det rumsvarma smöret och sockret slätt och smidigt.

Tillsätt oljan och rör smeten fluffig.

Blanda mjöl, hjortronsalt och vaniljsocker i en bunke och rör om med en gaffel.

Rör ner mjölblandningen i smeten.

Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder.

Dela varje längd i ca tjugo bitar.

Rulla runda kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. De flyter ut lite så lägg dem glest. Jag använder två plåtar för att få plats med alla kakor.

Ställ in en plåt i taget i ugnen och grädda kakorna i ca 15 minuter.

2 kommentarer

  • Zsofia

    Vi behövde lite fika, så jaggjorde den här. Men jag håller inte med dig att man ska använda olja utan tydlig smak. Jag använde kallpressad rapsolja, som har en tydlig nötig smak, och jag tyckte det passade alldeles utmärkt till den här kakan! Jag gillar kallpressad rapsola i allmänhet, dt passar väldigt bra till sallader, men tydligen till vissa kakor också. Och gneom den kan man stödja lite lokaltproducerad (jämfört med olivoljan som är säkert inte lokaltproducerat).

  • Hemma hos Andrea

    Drömmar är verkligen en god liten kaka och så enkel att göra. Jag använder antingen solrosolja eller rapsolja som är ganska mild och nötig i smaken men olivolja däremot är lite starkare i smaken och passar inte lika bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.