Sallad & grönsaker

Bönsallad med sötmandel

svart bönsallad med sötmandel

Gillar du bönor? Jag tycker att det är jättegott, resten av familjen är inte lika imponerade. Eller ibland tycker barnen om bönor, ibland inte. Verkar bero på vilket humör dem är på. Bönor är väldigt mättande, näringsrika och innehåller både proteiner och kolhydrater och användningsområdet är brett. Man kan ha bönor i soppor, grytor, sallader och som tillbehör. Av kikärtor kan man bland annat göra vegetariska biffar eller hummus som är en röra från det arabiska köket. Man brukar få hummus på Libanesiska restauranger och man får då ett tunt bröd till som man doppar i hummusen, jättegott. Kidneybönor är min personliga favorit när det kommer till bönor och dem är väldigt goda i sallad och i köttfärsås. Även svarta bönor gör sig bra i sallader som tex denna bönsallad med svarta bönor, paprika, röd lök och sötmandel. Ett enkelt tillbehör som går snabbt att slänga ihop och passar till både fisk, kyckling och kött. Man kan även baka med bönor, har aldrig testat men jag är väldigt nyfiken på hur det smakar. Du bara måste kolla in denna chokladdröm som Fanny gjort med svarta bönor som grund.
svart bönsallad med sötmandel

Bönsallad med sötmandel

1 frp svarta bönor, ca 400 g

1/2 röd lök

1 gul paprika

1 röd paprika

1/2 dl sötmandel

1/2 msk vitvinsvinäger

1 msk olivolja

salt

svartpeppar

persilja

 

Gör så här

Skölj bönorna i kallt vatten.

Finhacka löken och tärna paprikan.

Hacka mandlarna.

Blanda alla ingredienser i en skål.

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.