Köttfärs

Moussaka med potatis

Moussaka med potatisMoussaka med potatis

Det är lite klurigt att veta exakta tiden när man gör en moussaka och det beror lite på om du använder rå eller kokt potatis. Använder du rå potatisen behöver moussakan tillagas längre än om du använder kokt. Rå potatis kräver ca 1 timme i ugnen men använder du kokt potatis räcker det med ca 30 minuter för moussakan att bli klar. För att inte riskera att moussakan bränns kan du täcka formen med ugnsfolie och ta bort den mot slutet av gräddningstiden så att osten får en fin och gyllene färg. Känn med en sticka under tillagningen för att se om potatisen blivit genomkokt. Till moussakan serverade jag en grekisk sallad med tomat, gurka, rödlök, isbergssallad och fetaost med torkad oregano. Det är även gott med tzatziki till moussaka.

Moussaka med potatisMoussaka med potatis

Moussaka med potatis, 4-6 portioner

1 sats köttfärssås

1 sats bechamelsås

ca 600 g potatis

 

Köttfärssås

500 g nötfärs

1 liten gul lök

4 vitlöksklyftor

2 morötter

1 dl tomatpuré

400 g krossade tomater

salt

svartpeppar

 

Gör så här

Bryn färsen i en stekpanna.

Tillsätt hackad lök, hackad vitlök och tärnad morot.

Salta och peppra.

Tillsätt tomatpuré och krossade tomater.

Låt puttra en stund.

 

Bechamelsås – 1 sats

7 dl mjölk

2 dl vispgrädde

100 g smör

1 dl vetemjöl

1 tsk salt

svartpeppar

1 krm muskotnöt

 

Gör så här

Värm mjölk och grädde i en kastrull.

Smält smöret i en annan kastrull.

Pudra mjölet över smöret och rör med en visp.

Rör ner hälften av mjölkblandningen i smöret och rör om till en slät och jämn smet.

Blanda ner resten av mjölken och låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter.

Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

 

Moussaka

Sätt ugnen på 200 grader.

Smöra en ugnsform.

Lägg ett lager med potatis i botten.

Toppa sedan potatisen med köttfärs och sen bechamelsås.

Varva potatis, köttfärs och bechamelsås och toppa slutligen moussakan med riven gratängost. OBS! Översta lagret ska vara bechamelsås toppad med ost.

Tillaga mitt i ugnen i ca 30-60 minuter. (beroende på om du använder rå eller kokt potatis).

Känn med en sticka om potatisen är klar.

2 Comments

  • Ulla Johansson

    Va gott, var ett tag sen jag gjorde!
    Glömmer bort att variera sej …men det här få bli snart.
    Ha en trevlig kväll 🙂

    • Hemma hos Andrea

      Hej Ulla. Var länge sedan jag också gjorde både moussaka och lasagne men det är väldigt gott. Även uppskattat av dem små. Önskar dig detsamma//Andrea

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.