Jul

Saffransdrömmar & julpynt

julgranskulor, adventsljusadventsljus, julgranskulor, jultomtar, advent, julpynt

Här smyger vi in julen lite i förväg med små tomtar, blockljus och julgranspynt, kunde inte hålla oss till på söndag. Detta är ju den absolut mysigaste tiden på året och barnen är fulla av förväntningar, även mamman bör väl tilläggas. Jag älskar att pynta och framför allt älskar jag julgranskulor. Sen vi fick barn har julgranen ändrat skepnad från en klassisk julgran med röda och silvriga kulor till en färgglad disneygran med alla färger och former man kan tänka sig. Varje år köper vi några nya julgransdekorationer och barnen får välja varsin. Philip valde glaskulan med en Domherre och Isabelle valde guldkotten, båda är köpta på Hemtex. De små paketen och den glittrande fågelburen hittade jag på Åhlens.
annas pepparkakshus

De ursöta små tomtarna kommer från Hemtex och likaså de röda stämplarna i plåt som sitter på blockljusen. Det är en liten spik på baksidan så man kan fästa dem. I helgen ska vi julpyssla, vi ska klä julgranen, göra julskinka, baka pepparkakor och bygga ett pepparkakshus. Köpte pepparkaksformar på Ikea, 6 formar för 39 kr. Förpackningen innehåller en hare, en snigel, en ekorre, en räv, en björn och en älg.
adventsljus, jul, julpynt, advent, jultomtarjulgranskulor, julpynt

Saffransdrömmar

Tänkte du baka i helgen kan jag tipsa om dessa goda saffransdrömmar. Väldigt enkla att baka och dem verkligen smälter i munnen. Dem funkar utmärkt att frysa in och ta fram en stund innan servering. Önskar dig en trevlig helg och en fin första Advent.

saffransdrömmar

Saffransdrömmar –  40 st

75 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl socker

1/2 dl olja utan stark smak, tex rapsolja eller solrosolja

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk hjortronsalt

1 msk vaniljsocker

1 pkt saffran a´0,5 g

 

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Rör det rumsvarma smöret och sockret slätt och smidigt.

Tillsätt oljan och rör smeten fluffig.

Blanda mjöl, hjortronsalt, vaniljsocker och saffran i en bunke och rör om med en gaffel.

Rör ner mjölblandningen i smeten.

Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder.

Dela varje längd i ca tjugo bitar.

Rulla runda kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. De flyter ut lite så lägg dem glest. Jag använder två plåtar för att få plats med alla kakor.

Ställ in en plåt i taget i ugnen och grädda kakorna i ca 15 minuter.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.