Pannbiff med champinjonsås och lingon
Pannbiffar äter vi rätt ofta, alla i familjen tycker det är gott och man kan enkelt förnya rätten genom att servera olika tillbehör. Denna gång blev det en krämig champinjonsås till pannbiffarna. Skiva lite färska champinjoner och stek på dem i en torr stekpanna tills de börjar vätska och få färg, salta och peppra efter smak. Tillsätt fint hackad schalottenlök och stek ytterligare en stund. Häll över grädde, blanda ner cremefraiche och en skvätt viltfond. Vill man inte ha viltsmak kan man ta lite kalvfond istället. Det är även gott att tillsätta lite torkad timjan i såsen. Låt såsen puttra en liten stund. Goda tillbehör till pannbiffarna är kokt potatis, ris, blomkålsris eller en god sallad. Istället för lingonsylt strör jag lite tinade lingon över tallriken.
Pannbiffar – 4 port
500 g nötfärs
1 ägg
1/2 gul lök
1 msk dijonsenap
1 msk kalvfond
1/2 dl grädde
salt och svartpeppar
Gör så här
Börja med att skala och hacka löken fint.
Värm smör i en stekpanna och stek löken mjuk utan att den får färg. Låt löken svalna något.
Blanda köttfärsen med ägget.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
Forma lika stora biffar med händerna. Jag brukar doppa händerna i kallt vatten, då klibbar det inte.
Stek pannbiffarna i smör, ca 5 minuter per sida.