Smoothies

Ingefärsshot

Ingefära shot

Ingefärsshot

Jag börjar min dag med att gå upp lite tidigare än resten av familjen, gör mig en kopp ingefärste som jag dricker på yogamattan medan jag vaknar till liv. Efter jag druckit mitt ingefärste gör jag lite yogaövningar och är klar lagom till barnen vaknar. Då sätter jag på kaffebryggaren och gör frukost till mig och barnen och så äter vi tillsammans framför Bolibompa. Det är viktigt att hitta bra rutiner som gör en gott och jag upplever att denna stund på morgonen är väldigt avgörande för resten av min dag. Jag känner mig lugnare och gladare när jag får starta min morgon utan stress och får den där lilla stunden av ensamhet innan en mysig frukost med barnen.

Ingefärste gör jag genom att lägga skivad färsk ingefära i en kopp sen häller jag hett vatten över och låter det stå och dra en stund. Ibland kokar jag vattnet kvällen innan och häller över i en termos för att inte riskera att väcka resten av familjen av kastruller och vattenkranar.

Ingefära shot

Men nu var det inte ingefärste jag skulle dela med mig av utan en helt annan variant av ingefärsdryck, nämligen ingefärsshot! Var hos min syster för några helger sen och då bjöd hon på detta. Man kan ta en sådan här liten shot på morgonen istället för ingefärste, eller för att stilla sötsug och man kan även göra lemonad på den. Min syster blandade ut lite ingefärsdryck med Sprite och det var riktigt läskande och gott. Måtten är som när man blandar ett glas saft – en skvätt ingefärsdryck och fyll på med Sprite eller liknande.

I orginalreceptet är det honung men jag valde att göra utan då jag försöker undvika socker och sötning. Det funkar utan honung också men visst är det godare med. Där väljer du själv, båda funkar som sagt. Förvara  ingefärsdrycken i en kanna i kylen och rör om med en sked innan du häller upp.

 

Ingefärsshot

200 g färsk ingefära

1 liter vatten

1/2 dl flytande honung (kan uteslutas)

2 citroner, saften

 

Gör så här

Skölj ingefäran noga och riv den grovt i ett rivjärn.

Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och låt sjuda under lock i 20 minuter.

Sila av, tillsätt honungen och rör tills honungen har lösts upp.

Låt svalna till rumstemperatur.

Pressa saften ur citronerna och rör ner den i ingefärsvätskan.

Förvara i kylen.

 

4 kommentarer

  • Hemma hos Andrea

   Hej hej! Tack för tipset, det ska jag testa. Använder du färsk chili, chiliflakes eller chilipulver? Hur blandar du i chilin? Ha en fin dag//Andrea

   • AngelicasVärld

    jag kör i färsk chili när jag ”kokar ingefäran med vatten” – man får laborera lite med hur mycket man ska ha så man får det lagom starkt. Men det kickar igång fettförbränningen och är toppen att ta som en shot innan man tex ska ut på en morgon PW.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.