Fried Rice med Kyckling
Fried Rice är den Thailändska motsvarighet till vår Pytt i Panna. Grunden är ris och ägg och sen kan man kan slänga i lite allt möjligt, kyckling, räkor eller bacon, grönsaker färska som frysta, ja det går att variera efter vad man har hemma och tycker om. Här är ett enkelt grundrecept på fried rice med grillad kyckling, tomater och ärtor.
Fried Rice med Kyckling – 4 portioner
1 grillad kyckling
Ris (jag använde 2 påsar boil in bag ris och det är ca 10 dl kokt ris)
4 ägg
4 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tomater
2 dl frysta ärtor
2 msk soya
3 msk oystersauce
salt & svartpeppar
Citronklyftor
Gör så här
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Koka ärtor enligt anvisningen på förpackningen.
Rensa kycklingen och skär den i bitar.
Vispa äggen med en gaffel i en skål.
Hetta upp hälften av oljan i en wok eller stekpanna och slå på de uppvispade äggen.
Rör om så att äggen blandar sig med oljan och hacka ägget i bitar. Lägg över på ett fat.
Hetta upp resten av oljan och stek lök och vitlök mjuk.
Tillsätt ris, stekt ägg, soya och oystersauce. Rör om ordentligt.
Tillsätt ärtor, tärnad tomat och kyckling.
Salta och peppra.
Pressa över lite citronsaft.
Tips
Koka riset dagen innan eller tidigare under dagen så det hinner svalna innan du steker det.