FISK OCH SKALDJUR

Kokt fänkål och lax med färska örter och chili

kokt fänkål med olivolja, flingsalt och svartpeppar, lax med färska örter och chilikokt fänkål med olivolja, salt och svartpeppar, lax med färska örter och chili

För ett tag sedan gjorde jag en spännande fänkålssallad med päron och granatäpple. Inspiration till den salladen fick jag från Edita som driver bloggen Foodjunkie. Jag använder sällan fänkål i matlagning då jag inte riktigt vet vad jag ska göra med den. I fisksoppa har jag ibland fänkål men that´s it. Edita tipsade mig om att koka fänkål och ringla över olivolja, salta och peppra och servera som tillbehör. Jag testade och visst var det gott, riktigt gott. Till fänkålen gjorde jag lax i ugn med massa färska örter, citron och chili.lax med färska örter och citron, lax med färska örter och chili

Kokt fänkål

Koka upp rikligt med vatten.

Häll i lite salt.

Skölj fänkålen och ansa den.

Låt fänkålen koka på svag värme under lock i ca 15 minuter.

Häll av vattnet och dela fänkålen på mitten.

Ringla över lite olivolja, salta och peppra.

 

Lax i ugn med färska örter

Laxfilé

olivolja

salt svartpeppar

Färska örter (jag hade persilja, oregano, timjan och basilika)

rivet citronskal

chili

rödvinsvinäger

olivolja

 

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg ugnsfolie i en ugnsform.

Lägg i laxen, ringla över olivolja, salta och peppra.

Slut folien till ett paket.

Tillaga laxen i ugnen i ca 15 minuter.

Blanda hackade örter och chili och rivet citronskal i en skål.

Häll i en skvätt rödvinsvinäger och skvätt olivolja.

Salta och peppra.

Ta laxen ur ugnen och toppa med örtblandningen.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.