Kokt fänkål och lax i ugn
Kokt fänkål och lax i ugn
Fänkål har en lite speciell smak och tilltalar kanske inte alla. Påminner lite om lakrits i smaken kan jag tycka. Jag tycker det är jättegott men övriga familjen är inte övertygade så jag får ha hela fänkålen för mig själv. Fänkål gör sig bra tillsammans med fisk och är väldigt gott i fisksoppa. Här har jag kokat fänkålen hel i lättsaltat vatten i ca 20 minuter sen delar jag den på mitten och ringlar över olivolja, flingsalt och svartpeppar. Så enkelt och gott.
Laxen lägger jag bara i en ugnsform med folie, saltar, lägger över smör som jag hyvlar med osthyvel och toppar med färsk dill och skivad citron. In i ugnen i ca 30 minuter (tiden varierar beroende på hur stor laxbiten är).
Till detta en kall sås av cremefraiche, fint hackad röd lök, pressad citron, gräslök, salt och svartpeppar.
2 kommentarer
Cecilia
Ser riktigt smarrigt ut. Är på tok för dålig på att använda fänkål
Hemma hos Andrea
Jag med! Är en lite speciell smak och svårt att veta vad man kan använda den till. Men fänkål på detta vis är väldigt gott. Trevlig kväll/Andrea