Kokt fänkål och lax med färska örter och chili
För ett tag sedan gjorde jag en spännande fänkålssallad med päron och granatäpple. Inspiration till den salladen fick jag från Edita som driver bloggen Foodjunkie. Jag använder sällan fänkål i matlagning då jag inte riktigt vet vad jag ska göra med den. I fisksoppa har jag ibland fänkål men that´s it. Edita tipsade mig om att koka fänkål och ringla över olivolja, salta och peppra och servera som tillbehör. Jag testade och visst var det gott, riktigt gott. Till fänkålen gjorde jag lax i ugn med massa färska örter, citron och chili.
Kokt fänkål
Koka upp rikligt med vatten.
Häll i lite salt.
Skölj fänkålen och ansa den.
Låt fänkålen koka på svag värme under lock i ca 15 minuter.
Häll av vattnet och dela fänkålen på mitten.
Ringla över lite olivolja, salta och peppra.
Lax i ugn med färska örter
Laxfilé
olivolja
salt svartpeppar
Färska örter (jag hade persilja, oregano, timjan och basilika)
rivet citronskal
chili
rödvinsvinäger
olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg ugnsfolie i en ugnsform.
Lägg i laxen, ringla över olivolja, salta och peppra.
Slut folien till ett paket.
Tillaga laxen i ugnen i ca 15 minuter.
Blanda hackade örter och chili och rivet citronskal i en skål.
Häll i en skvätt rödvinsvinäger och skvätt olivolja.
Salta och peppra.
Ta laxen ur ugnen och toppa med örtblandningen.
2 kommentarer
Edita
Åååh så gott!! Gulle dig som nämner mig. <3
Hemma hos Andrea
Tack tack! Och tack till dig för all inspiration du ger 🙂