Focaccia med Rosmarin & Oliver
Focaccia med Rosmarin & Oliver
Jag älskar bröd och focaccia är farligt gott och det är svårt att sluta äta när man väl börjat, skulle kunna äta upp hela focaccian själv! Man kan smaksätta foccacian med massa olika godsaker som tex salami, fetaost och soltorkade tomater, jag valde att smaksätta med rosmarin och oliver…
Receptet på detta underbart goda bröd kommer från kokboken Systrarna Eisenmans Mingelmat och jag rekommenderar verkligen den kokboken, den innehåller så otroligt mycket gott.
Focaccia med Rosmarin & Oliver
25 g jäst (1/2 paket)
3 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
7-9 dl vetemjöl
Smaksättning
olivolja
flingsalt
1-2 msk hackad färsk rosmarin
1-2 dl oliver utan kärnor
Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.
Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, olivolja och salt.
Blanda i det mesta av mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 2 cm tjock.
Lägg över degen på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 40 minuter under oljad plastfolie. (pensla olivolja på plastfolie och lägg över brödet)
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta bort plasten och gör fördjupningar med fingret jämnt fördelat över brödet.
Pensla försiktigt brödet med olivolja.
Strö över flingsalt och hackad rosmarin.
Tryck ner oliver i fördjupningarna.
Grädda i 15-20 minuter eller tills brödet fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler.
2 kommentarer
Karro
Åhhh jag älskar focaccia 🙂 vi gör gärna med rödlök. Rödlöken blir lite söt när den får gå i ugnen vilket passar super till flingsaltet MUMS!!
Hemma hos Andrea
Visst är det gott!!! Och med rödlök lät ju himlans gott…