Bröd & Matiga Mackor

Focaccia med Rosmarin & Oliver

focaccia med oliver och rosmarin

Focaccia med Rosmarin & Oliver

Jag älskar bröd och focaccia är farligt gott och det är svårt att sluta äta när man väl börjat, skulle kunna äta upp hela focaccian själv! Man kan smaksätta foccacian med massa olika godsaker som tex salami, fetaost och soltorkade tomater, jag valde att smaksätta med rosmarin och oliver…

Receptet på detta underbart goda bröd kommer från kokboken Systrarna Eisenmans Mingelmat och jag rekommenderar verkligen den kokboken, den innehåller så otroligt mycket gott.

 

Focaccia med Rosmarin & Oliver

25 g jäst (1/2 paket)

3 dl vatten

0,5 dl olivolja

2 tsk salt

7-9 dl vetemjöl

 

Smaksättning

olivolja

flingsalt

1-2 msk hackad färsk rosmarin

1-2 dl oliver utan kärnor

 

Gör så här

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.

Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt resten av vattnet, olivolja och salt.

Blanda i det mesta av mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig.

Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 2 cm tjock.

Lägg över degen på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i 40 minuter under oljad plastfolie. (pensla olivolja på plastfolie och lägg över brödet)

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta bort plasten och gör fördjupningar med fingret jämnt fördelat över brödet.

Pensla försiktigt brödet med olivolja.

Strö över flingsalt och hackad rosmarin.

Tryck ner oliver i fördjupningarna.

Grädda i 15-20 minuter eller tills brödet fått en gyllenbrun färg.

Låt svalna på galler.

 

2 Comments

  • Karro

    Åhhh jag älskar focaccia 🙂 vi gör gärna med rödlök. Rödlöken blir lite söt när den får gå i ugnen vilket passar super till flingsaltet MUMS!!

Lämna ett svar till Hemma hos Andrea Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.