Fläskfilé med Chili Vitlök & Persilja – Hemma hos Andrea

buffe

Fläskfilé med Chili Vitlök & Persilja

Den här kallmarinerade fläskfilén gjorde succé på buffén och den är verkligen så god, mör, saftig och smakrik. Marinaden består av olivolja, balsamvinäger, soya, chili, vitlök och persilja.

Man förbereder köttet dagen innan maten ska serveras genom att lägga det i marinad över natten för att sedan bryna köttet i olja och tillaga det i ugnen sen lägger man det i ytterligare en marinad i minst 3 timmar och sen skivar man upp köttet innan servering och häller över marinaden.

Jag kan verkligen rekommendera denna rätt om ni ska bjuda på buffé. Perfekt att kunna förbereda köttet så lång tid innan servering så man har tid över till alla andra rätter som ska tillagas…

Vill man testlaga denna kallmarinerade fläskfilé hittar ni uträknat recept här…

 Här finns fler passande bufférätter…

buffe

Fläskfilé med Chili, Vitlök & Persilja – Buffé för 30 personer

Ca 5 kg fläskfilé

 

Marinad 1

10 vitlöksklyfta, pressad

5 dl vatten

10 dl matlagningsvin eller torrt vitt vin

5 dl olivolja

5 tsk torkad timjan

 

Marinad 2

10 vitlöksklyfta, finhackad

3-5 röd chili, finhackad (jag hade 3 ganska stora)

15 msk soya

15 msk balsamvinäger

7,5 dl olivolja

1 knippe finhackad bladpersilja

salt

svartpeppar

 

Gör så här

Vispa ihop ingredienserna till marinad 1.

Putsa köttet och lägg ner det i marinaden och låt marinera några timmar, gärna över natten. (jag lade köttet i en plastpåse)

Ta upp och torka av köttet.

Sätt ugnen på 175 grader.

Bryn köttet i olivolja i en stekpanna och lägg sedan filén i en ugnsform.

Stek klart köttet mitt i ugnen i ca 20 minuter tills köttet har en innertemperatur på 70 grader.

Rör ihop ingredienserna till marinad 2. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt stå i minst 2 timmar i kylskåpet (gärna längre).

Vänd köttet i marinaden några gånger under tiden det marineras.

Skiva upp köttet i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat.

Ringla marinaden över köttet.

7 Comments

  1. Jag ska laga denna fläskige´, hR Faktiskt lagt in i första marinaden nu. Jag funderar över vilken sorts soja som ska vara i marinad nr 2? 😀
    Tack på förhand.

  2. Hemma hos Andrea Reply

    Hej Elin! Oj, jisses det var så länge sen jag gjorde denna fläskfilé men jag vill minnas att jag använde vanlig kinesisk soja. Lycka till. Kram Andrea

  3. Hej!
    Ska göra denna rätt till min mans 50 års fest. Funderade på balsamvinäger, är det vanlig eller den krämiga du använder?
    Tack på förhand.
    Mvh Mia

    • Hemma hos Andrea Reply

      Hej Mia. Så trevligt med fest 🙂 Det är den vanliga, INTE den krämiga. Lycka till//Andrea

  4. Hejsan!
    Kan den 2 marineringen stå över natten med köttet eller blir det för starkt då

    • Hemma hos Andrea Reply

      Hej Lisa. Jag tror absolut att det funkar. Jag har dock inte testat att marinera det så länge men kan inte tänka mig att det skulle bli för starkt. Lycka till och hoppas det blir bra/Andrea

Write A Comment