SMÅKAKOR

Chokladbiskvier

chokladbiskvierchokladbiskvier

Chokladbiskvier

Visst är det gott med kondisbitar och min favorit är chokladbiskvi…eller dammsugare…eller chokladboll – alla kondisbitar är goda men chokladbiskvin har det där lilla extra. Seg mandelbotten, krämig fyllning och chokladöverdrag. Dem är lite pilliga att göra men så värt det, mums!

chokladbiskvier

Chokladbiskvier – ca 20 st

Bottnar

300 g mandelmassa

1 äggvita

 

Fyllning

100 g smör, rumsvarmt

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk kakao

 

Glasyr

125 g mörk eller ljus choklad

1 msk smör

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med bottnarna. Riv mandelmassan och lägg den i en skål.

Knäck ägget och dela på gulan och vitan.

Häll äggvitan i skålen med mandelmassan.

Blanda ordentligt till en jämn smet.

Ta en matsked smet och rulla till en boll.

Lägg ca 20 små bollar på plåten.

Ta lite mjöl på händerna och platta ut klickarna så att de blir runda och ca 2-3 cm tvärs över.

Grädda bottnarna i ugnen i 10-12 minuter tills de fått en gyllene färg.

Lossa kakorna med hjälp av en stekspade och låt dem svalna helt.

Börja med fyllningen.

Lägg smör, florsocker, vaniljsocker och kakao i en skål.

Blanda till en jämn smet och bre fyllningen på mandelkakorna.

Ställ kakorna i kylskåpet i 1 timme.

Gör glasyren genom att smälta chokladen över vattenbad.

Koka upp vatten i en kastrull och sätt en djup tallrik ovanpå kastrullen.

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg dem i kastrullen.

Rör om med en sked tills all choklad smält.

Lägg i en msk smör.

Doppa kakorna snabbt i chokladen så att fyllningen täcks.

Ställ biskvierna kallt.

 

 

2 kommentarer

  • farmor

    Syndigt gott! Liksom macarones som jag ibland handlar med hem från en liten affär i Lund. Jag brukar växla ett par ord med ägaren, som gav mig följande tips på en ”ganache” fyllning, som är lite annorlunda än den ibland ganska så ”kletiga” smörkrämen.
    150 g choklad (vit el mörk)
    1 dl vispgrädde
    35 g smör

    Hacka chokladen och lägg i vispgrädden i kastrull
    Värm till chokladen smält
    Rör i smöret och låt stå i kylen gärna över natten

    Kan användas såväl till macarones, biskvier och tårtor.

    Macarones med vit fyllning hade han smaksatt på en mängd olika sätt:
    Blåbär, hallon, pistasch, citron m.m. Dom med mörk fyllning: Kaffe, lakrits, rom osv

    Mumsigt vill jag lova. Farmor

    • Hemma hos Andrea

      Åhhh det lät gott, måste jag testa! Blev ju väldigt sugen på pistasch nu 😉 mums mums. Kram kram, nu har vi också vår, såååå härligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.