Fisk & Skaldjur

Lax Marinerad i Chili Vitlök & Basilika

lax

Lax Marinerad i Chili Vitlök & Basilika

Lax är både gott och nyttigt och det går att variera smaken genom olika marinader, örter och kryddor. Här har jag gjort en riktigt enkel, snabb och god marinad i form av hackad chili och vitlök, rivet skal och saft från en citron, hackad basilika, olivolja och salt. Gnugga in laxen i marinaden och tillaga i ugnen i ca 20 minuter, så gott. Man kan också variera valet av örter och byta ut basilikan mot tex koriander eller timjan.

Till laxen gjorde jag en salsa med mango, gurka, melon och röd lök i en dressing med smak av chili, lime och koriander och till det kokt sparris och gemsallad – en riktig hälsomiddag. För att få sparrisen lagom i konsistensen så kokar jag upp saltat vatten, slänger i sparrisen och låter koka i ca 3 minuter, häll av vattnet och servera.

Passar även på att tipsa om ett riktigt gott rött vin, Masi Campofiorin (nr 5123 på systembolaget) med en kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, korinter, kanel och vanilj. En liten flaska på 375 ml kostar 60 kr och en flaska på 750 ml ligger på 111 kr.

lax

Lax Marinerad i Chili Vitlök och Basilika – 2 personer

Färsk laxfilé, ca 500 g

ca 1 tsk hackad chili

1 vitlöksklyfta

rivet skal från 1/2 citron

citronsaft från 1/2 citron

1 näve basilikablad

2 tsl olivolja

salt

 

Gör så här

Sätt ugnen på 220 grader.

Hacka chili, vitlök och basilika och blanda i en skål.

Tillsätt rivet citronskal och citronsaft.

Salta och tillsätt olivolja.

Gnugga in marinaden på laxfilén.

Lägg i en ugnsform och tillaga i ugnen i ca 20 minuter.

 

Salsa med smak av Chili & Koriander – 2 personer

1 mango

1/4 galiamelon

1/3 gurka

1/2 rödlök

1 dl Edamamebönor (finns i frysdisken på Ica)

 

Dressing

1/2 chili

saften av 1 lime

1/2 msk korianderfrön

1/2 kruka koriander

1 stjälk citrongräs (finns att köpa i matbutiken)

salt & svartpeppar

 

Gör så här

Koka bönorna enligt anvisning på förpackningen.

Skala melon, mango och gurka och skär i små tärningar.

Finhacka löken.

Blanda allt i en skål.

Finhacka chili.

Blanda chili, limesaft, koriander och korianderfrön i en mixer.

Smaksätt med rivet citrongräs, salt och peppar.

Slå dressingen över grönsakerna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.