• Sockerfritt

    Nyttig mangoglass med ingefära

    Ibland blir man sådär sötsugen så man inte vet vart man ska ta vägen. Jag blir det rätt ofta, framför allt på kvällen. Min last är smågodis och choklad, jag ÄLSKAR godis och jag ÄLSKAR choklad och ibland är det HELT omöjligt att stå emot. Men det finns tillfällen då jag faktiskt lyckas stå emot suget och beslutar mig för att göra klokare val. Ett klokare val är denna krämiga mangoglass med smak av ingefära och citron. Innehåller endast fryst mango, riven ingefära, pressad citron och banan. Alla ingredienser blandas i en mixer till en krämig konsistens och man kan toppa glassen med skivad frukt, hackade nötter eller varför inte kokosflingor.…

  • Köttfärs

    Pannbiffar med gräddsås och ljumna grönsaker

    Pannbiffar är en vardagsfavorit hemma hos oss och man kan smaksätta dem på så många olika vis. Jag smaksätter oftast pannbiffarna med gul lök, grädde, dijonsenap och kalvfond eller tamarisoja. Tycker det blir så otroligt god smak. Vanligtvis brukar jag ha ströbröd i smeten också men hoppade över det denna gång och det funkar alldeles utmärkt det också. Barnens favorit är pannbiffar med kokt potatis och lingonsylt men jag var så sugen på frästa grönsaker så gjorde en liten ljummen sallad till mig. Slängde ner lite paprika, röd lök och zucchini i en stekpanna med lite olivolja, lät fräsa en stund och smakade av med lite flingsalt och torkad rosmarin.…

  • OMELETT

    Ägg och avokado till frukost

    Det går nog inte att undgå att jag snöat in på avokado just nu. Både gott och hälsosamt och funkar till alla dagens mål. Till frukost blev det skivad avokado med chiliflakes och flingsalt, kokt ägg med klippt gräslök, jordgubbar och en kopp kaffe. En mättande och god frukost som man står sig på fram till lunch. Köpte nytt schampo och balsam från Urtekram till barnen senast jag var och handlade. Det är milt vårdande med naturliga ingredienser och inte testat på sjur. Jag gillar Urtekram, ett brett sortiment, spännande produkter och snygga förpackningar samt ekologiskt.

  • Sallad & grönsaker

    Avokado och grapefruktsallad med rostade mandelflarn

    Recept på denna syrliga sallad med grapefrukt, avokado, rostade mandelflarn, olivolja, flingsalt och svartpeppar hittade jag i förra numret av tidningen Matkärlek. I orginalreceptet var det även kapris med men det hoppade jag över. Att testa nya tillbehör och olika kombinationer är ett enkelt och roligt sätt att förnya sina favoriträtter. Servera denna avokado och grapefruktsallad till tex en laxbit eller en kycklingfilé.

  • Vegetariskt

    Rostade medelhavsgrönsaker med matvete och fetaost

    Att tillaga mat i ugnen är så smidigt och här är en sallad på ugnsrostade medelhavsgrönsaker och matvete. Jag skivar röd lök, aubergine, zucchini och paprika i lika stora bitar. Lägger ut på en bakplåt och ringlar över lite olivolja och flingsalt. Skjutsar in i ugnen på 200 grader tills grönsakerna fått en fin färg. Matvetet kokar jag enligt beskrivning på förpackningen. Blanda de ugnsrostade grönsakerna med matvete och toppa med oliver och smulad fetaost. Till denna sallad gjorde jag ordning en laxbit smaksatt med salt, svartpeppar och rivet citronskal. Även den tillagad i ugnen i ca 15-20 minuter.

  • LCHF,  Sallad & grönsaker

    Mozzarella, tomat, avokado & rostade pinjenötter

    Tänk att något så enkelt kan vara så gott. Skivad mozzarella, coctailtomater, avokado och rostade pinjenötter. Antingen serverar man denna sallad som tillbehör till kyckling, fisk eller kött eller så äter man den precis som den är. Ovanpå alla godheter har jag ringlat över lite olivolja, salt, svartpeppar och lite torkade chiliflakes. I min kyl finns det alltid någon typ av ost, mozzarella, fetaost, halloumi eller chèvre. Har man bara en bit ost kan man enkelt slänga ihop en god och matig sallad. Nötter av olika slag har jag också alltid hemma, använder det i sallader, matlagning, i rawbollar, toppar frukostyoghurten med, äter som mellanmål eller till fredagsmyset.

  • Sallad & grönsaker

    Chèvresallad med quinoa och rostade pinjenötter

    Jag får inte nog av chèvre, tycker det är så otroligt gott. Slängde ihop en enkel sallad av det som fanns hemma i grönsakslådan, färska rödbetor kokade i lättsaltat vatten, morötter, paprika, gurka, blandsallad och coctailtomater. Kokade lite vit quinoa i vatten smaksatt med lantbuljong från Renée Voltaire och värmde på en bit chèvre i ugnen i några minuter. Ringlade lite honung över osten och toppade med rostade pinjenötter, lyxlunch om du frågar mig.

  • Potatis & rotfrukter

    Rostade sötpotatis pommes

    Att få sötpotatis krispig är inte det lättaste då den blir ganska mjuk när man tillagar den. Men tillagar man sötpotatisen på svag värme i ugnen i ca 1 timme för att sedan ringla över olivolja, höja värmen något och tillaga ytterligare i 20 minuter får man krispiga och hårda sötpotatis pommes. Det tar lite tid men blir så gott. Rostad sötpotatis pommes Sötpotatis salt olivolja   Gör så här Sätt ugnen på 100 grader. Skölj och skala sötpotatisen. Skiva sötpotatisen i jämna stavar. Lägg stavarna i en skål med kallt vatten en stund, ca 20 minuter. Häll av vattnet och torka av med hushållspapper. Bre ut sötpotatisen på en…