-
Glassparty och frukttårta
Vår lilla tjej har hunnit fylla fyra år och det firades med glassparty och frukttårta. Att bjuda på glassbuffé är enkelt, kräver inga större förberedelser och är uppskattat både av stora och små. Ställde fram en bytta med vaniljglass, massa olika strössel, maränger, choklad och kolasås så fick alla komponera sin egna glassdessert. Brukar bli succé på barnkalas! Men självklart hör en tårta födelsedagskalas till så jag gjorde en frukttårta också av vattenmelon, mango, hallon, jordgubbar, kiwi och passionsfrukt. Vi brukar göra en sådan här frukttårta på morgonen när barnen fyller år fast i lite mindre format men prinsessan vaknade tidigare än vi räknat med och låg i sängen och hintade…
-
Minikräftskiva
Vi har haft min syster på besök i några dagar så vi slog till på lite svenska kräftor och rökta räkor och hade en minikräftskiva. Måste lyxa till det lite när man har lillasyster på besök. Det är ju så mysigt med plockmat, man sitter länge, pratar och umgås, jag älskar det. Köpte Småländska kräftor men tyvärr var vi inte jätteimponerade men det kanske berodde på att dem rökta räkorna med aioli tog över för det är så fantastiskt gott. Ingen kräftskiva utan västerbottenpaj så jag köpte en liten bit i delikatessen på Ica som var väldigt god. Detta var en kräftskiva av det lugnare slaget, vi hoppade över nubbe…
-
Choklad & bananglass
Gör en enkel och nyttig chokladglass med endast två ingredienser, banan och kakao. Ät den till frukost, mellanmål eller dessert, toppa med kokos, färska bär eller müsli. Det är så enkelt att göra nyttig glass och man kan använda sig av frysta bär, banan eller mango, kanske en skvätt kokosmjölk, kvarg eller naturell yoghurt, smaksätt med tex vaniljpulver, kakao, ingefära eller kanel. Med lite fantasi kan du trolla fram nyttig och god glass på nolltid. Choklad och bananglass – 1 portion 1 fryst banan 1/2 färsk banan 1 msk kakao Gör så här Blanda banan och kakao i en blender eller med en stavmixer. Servera genast.
-
Rostade medelhavsgrönsaker med halloumi
Mozzarella, fetaost, chévre, halloumi, åhh det är så gott med ost och det höjer vilken sallad som helst. Tomat med mozzarella och basilika är en favorit, vattenmelon med fetaost och balsamico, chévre med honung och valnötter, man kan ha ost till allt. Halloumi äter vi mest på sommaren och man kan antingen steka eller grilla osten. Här fick halloumin serveras som tillbehör tillsammans med ugnsrostade medelhavsgrönsaker och oliver. Rostade medelhavsgrönsaker med halloumi Aubergine Zucchini Paprika Röd lök Olivolja Flingsalt Svartpeppar Gör så här Sätt ugnen på 150 grader. Skölj och skiva grönsaker och lök. Fördela grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, flingsalt och svartpeppar. Tillaga mitt…
-
Marängtårta med vaniljsmörkräm
I helgen hade vi släktkalas och jag fick äran att göra tårtan i år. Det blev en härlig marängtårta! I marängbottnarna är det rice krispies, den är seg och krispig och man anar lite kolasmak. Tårtan är fylld med en len vaniljsmörkräm och fluffig vispgrädde och dekorerad med färska jordgubbar, hallon och blåbär samt citronmeliss. Man kan även pudra över lite florsocker på bären. En fantastiskt vacker och god tårta som uppskattades av både barn och vuxna. Hela tårtan gick åt och jag tror alla backade och tog om. Tårtan skulle räcka till 21 personer och jag ville ha så mycket som möjligt förberett. Jag gjorde klart marängerna och vaniljsmörkrämen…
- Okategoriserade
Vaniljkvarg med bär och mandelbiskvipinnar
Minns ni mandelbiskvipinnarna jag gjorde för ett tag sen? Dem är riktigt goda och smakar precis som sådana där små mandelbiskvipluppar man åt till nyponsoppa när man var liten. Jag har nog inte ätit det sen jag gick på fritids men jag mins så väl ett tillfälle precis innan sommarlovet, vi var ganska få barn kvar på avdelningen, det var en varm dag och fönstrena stod vidöppna för att ge lite korsdrag och till mellis fick vi nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljglass. Jag mins det som igår! Tillbaka till mandelbiskvipinnarna som jag här serverat till en skål vaniljlvarg med massa färska bär och hackade nötter. Kan tänka mig att det även…
-
Bönsallad med sötmandel
Gillar du bönor? Jag tycker att det är jättegott, resten av familjen är inte lika imponerade. Eller ibland tycker barnen om bönor, ibland inte. Verkar bero på vilket humör dem är på. Bönor är väldigt mättande, näringsrika och innehåller både proteiner och kolhydrater och användningsområdet är brett. Man kan ha bönor i soppor, grytor, sallader och som tillbehör. Av kikärtor kan man bland annat göra vegetariska biffar eller hummus som är en röra från det arabiska köket. Man brukar få hummus på Libanesiska restauranger och man får då ett tunt bröd till som man doppar i hummusen, jättegott. Kidneybönor är min personliga favorit när det kommer till bönor och dem…
-
Blåbärschiapudding
Vår trädgård gränsar mot en skog och på vår baksida växer det massvis med blåbär, alldeles blått är det. Här om dagen tog jag på mig gummistövlarna och dök ner bland blåbärsrisen och jag fick snabbt hop en skål med stora och söta blåbär. Blåbär går att göra så mycket gott med och denna gång blev det en blåbärschiapudding. Jag tycker det känns så lyxigt med chiapudding till frukost, känns nästan som att äta dessert. Toppade denna härlighet med kokoschips och mullbär. Blåbärschiapudding – 2 portioner 3 dl valfri mjölk (tex kokos, mandel eller vanlig mjölk) 2 dl blåbär 4,5 msk chiafrön 2 krm vaniljpulver Gör så här Häll…