• Potatis & rotfrukter

    Ugnsrostade morötter med örtolja

    Det är så fascinerande med grönsaker och frukt, alla vackra färger och former. Titta bara på dessa morötter i svart, gult och orange, en fröjd för ögat. Köpte ett knippe med morötter och rostade dem i ugnen på ganska svag värme så att dem skulle behålla sin krispighet och ringlade sen över en örtolja gjord på olivolja, vitlök och färska örter. Ett gott och enkelt tillbehör till både fisk, kyckling och kött. Jag skrubbade morötterna med en potatishandske istället för att skala dem och tydligen ska man få i sig mer A-vitamin om man äter moroten med skalet på. Ugnsrostade morötter med örtolja – 4 port 1 knippe morötter (gärna…

  • Smoothies

    Melonslush

    Ännu en svalkande fruktdrink och denna gång en isig slush med vattenmelon. Förutom melonen är det även jordgubbar, citron, lime, mynta, syltad ingefära plus massa krossad is. Det är alltid lika spännande att göra smoothies, juicer och fruktdrinkar och det är egentligen bara blanda i sånt man tycker om, smaka av och hoppas på att resultatet blir bra. Nedan är ungefärliga mått på vad jag blandade i denna melonslush.   Melonslush 1/4 vattenmelon (kärnfri) 1 näve frysta jordgubbar saften från 1/2 citron saften från 1 lime några myntablad 2 kulor syltad ingefära Krossad is   Gör så här Blanda alla ingredienser i en mixer förutom isen. Fyll glass med krossad…

  • Smoothies

    Somrig Smoothiebowl

    Gör din favoritsmoothie och blanda i lite mer frysta bär än vanligt så får du en tjockare konsistens på smoothien och det blir nästan som glass. Häll upp i en skål och toppa med färska bär, riven kokos, granola eller müsli. I denna smoothiebowl har jag blandat banan, mango och jordgubbar med naturell yoghurt. Denna müsli kommer från Paulúns och innehåller kakao, kokos, hallon, dadlar, solrosfrön, quinoa, bovete och havre. Jättegod! Somrig Smoothiebowl – 1 port ca 2 dl naturell yoghurt 1 fryst banan 1 näve fryst mango 1 näve frysta jordgubbar   Gör så här Blanda allt i en blender och häll upp i en skål. Toppa med bär, nötter,…

  • FISK OCH SKALDJUR

    Timjan och citronlax

    Det är verkligen skillnad på färsk lax och frysta portionsbitar och oftast är det faktiskt billigare att köpa den färska. Passa på när det är extrapris och frys in. Lax är väldigt enkelt att tillaga och man kan variera smaksättningen med olika kryddor och örter. Denna lax är tillagad i ugnen och smaksatt med salt, svartpeppar, citron och färsk timjan. Till laxen åt vi den vitlöksfrästa broccolin med chili och rostade solroskärnor jag tipsade om här om dagen och en kall sås av cremefraiche, riven pepparrot och en nypa salt.  Timjan och citronlax – 2 portioner ca 500 g laxfilé i bit (med skinnet kvar) ca 1/2 dl finhackad timjan…

  • BRÖD

    Filmjölksbröd med rårörda lingon

    Hur lyxigt och gott är det inte med rykande färskt bröd till frukost? Vill du precis som jag slippa knådning och jäsning så är detta saftiga filmjölksbröd något för dig! Degen blandar du ihop på ett ögonblick och det är knappt några moment alls. Du blandar bara alla ingredienser i en stor bunke, smörar en form och häller i smeten, in i ugnen i ca 1 timme, klart! Detta bröd är smaksatt med lingonsylt och receptet kommer från senaste numret av Allt om mat. Testa även detta goda Omega-3 bröd som även det är bakat med filmjölk. I glasen är det alkoholfri blueberry daiquiri med ingefära. Recept hittar du HÄR, bara…

  • Okategoriserade

    Avocado och mangoglass med ingefära

    Något jag alltid har hemma är frysta bär och fryst banan. Fryst banan är perfekt att blanda ner i smoothies och även toppen att göra glass med. Denna enkla och sockerfria glass består av avocado, banan, mango och kvarg sen slängde jag även i lite ingefära och pressad citron. Du blandar alla ingredienser med en stavmixer och du får då en krämig och god glass som funkar lika bra till frukost som dessert. Smaksättningen kan man variera efter smak och tycke, mangon kan bytas ut mot annan fryst frukt eller bär, toppa med kokos eller hackade nötter. Behåll banan, avocado och kvarg som grund sen är det bara att blanda…

  • PLOCKMAT/MINGELMAT

    Smårätter med melon

    Tänk vad mycket gott man kan göra med melon och här är några enkla smårätter som i stort sett innehåller samma ingredienser men ser helt olika ut. Jag har använt vattenmelon, cantaloupmelon och galiamelon. Antingen kan man servera rätterna som förrätt eller som småplock medan man väntar på maten eller som tillbehör till varmrätten. Sen kanske man inte väljer att servera alla samtidigt, blir ju väldans mycket melon. Melon och fetaostkuber, tärna melon och fetaost och lägg upp på ett fat, peppra och ringla eventuellt över lite olivolja. Du kan också toppa med färsk basilika eller mynta. Melonpizza av vattenmelon med smulad fetaost och rostade solroskärnor, skiva melonen och lägg…

  • FISK OCH SKALDJUR

    Torskburgare med pepparrotsdressing

    Hittade detta recept på torskburgare med pepparrotsdressing i Elle Mat & Vin och tyckte det lät så gott. Istället för vanliga hamburgerbröd lägger man torskburgaren mellan rostat surdegsbröd och toppar med grönsaker och pepparrotsdressingen. Jag blandade även i färsk dill i såsen, tycker dill är så gott till fisk och hör sommaren till. Jag kan tycka att det låter så avancerat med fiskburgare men det är så otroligt enkelt att göra och går förvånansvärt fort att tillaga. Man blandar bara alla ingredienser i en matberedare, formar biffar och steker dem några minuter sen är det klart. Nästa gång får det bli laxburgare!   Torskburgare med pepparrotsås – 4 port 400…