-
Snabb laxpasta i tomatsås
Jag såg ett klipp hur man snabbt kan göra en god tomatsås. Det enda du behöver är ett rivjärn, en stor skål, tomater och kryddor. Halvera tomaterna och riv den vattniga delen av tomaten med rivjärnet. Själva skalet slänger du. Smaksätt tomatsåsen med salt och svartpeppar. Kan det bli enklare! Av tomatsåsen blev det en snabb laxpasta med smak av chili och vitlök. Hacka chili och vitlök fint och fräs det i olivolja tillsammans med laxkuber, salta och peppra. När laxen är genomstekt häll över tomatsåsen och låt puttra någon minut. Blanda sedan allt med färskpasta och toppa med klippt persilja. Denna rätt tog inte många minuter att tillaga, snabbmat när…
-
Morotsbollar med kardemumma
Morotsbollar med kardemumma Mumsiga morotsbollar gjorda på cashewnötter, dadlar och rivna morötter. Dem är smaksatta med kardemumma och jag tycker dem påminner om morotskaka i smaken. Dessa morotsbollar blandar du ihop på nolltid och passar utmärkt som mellis eller till fikat. Jag testade även att byta ut cashewnötterna mot 2 dl havregryn och 1/2 dl mandlar för en mer kalorisnål morotsboll, det funkar också men dem blir lite torrare i konsistensen. Morotsbollar med kardemumma – ca 20 st 1 dl finrivna morötter 2,5 dl cashewnötter 10 urkärnade dadlar 1/2 tsk kardemumma en nypa flingsalt kokosflingor att rulla i Gör så här Mixa alla ingredienser utom kokosen i en matberedare.…
-
Cremefraichesås till lax
Lax är den fisk vi äter mest av följt av torsk och rödspätta. Antingen steker vi laxen eller tillagar den i ugnen. Smaker som jag tycker om till lax är citron, lime, dill, chili och örter, ja dem klassiska. Men det räcker också fint att bara smaksätta laxen med salt och peppar och servera en god sås till. Denna superenkla sås av cremefraiche, gräslök, röd lök, citron, salt och svartpeppar är perfekt till lax och även barnen älskar den. Jag har inga exakta mått då jag bara blandar ihop allt och smakar av men till 2 dl cremefraiche har jag ca 1/2 röd lök fint hackad, 1/2 kruka klippt gräslök,…
-
Färskpasta med kantareller och brynt rucolasmör
Tiden rusar iväg och jag har inte hunnit ut till morfar för att plocka kantareller. Nu kunde jag inte hålla mig längre så jag köpte mig ett gäng när jag var och handlade. Detta recept på pasta med kantareller och brynt rucolasmör hittade jag i senaste numret av Coops tidning Mer Smak. Gillar du inte rucola så är jag övertygad om att man kan använda babyspenat istället som är lite mildare i smaken. Jag minskade på mängden smör till det brynta rucolasmöret mot vad det stod i originalreceptet så jag skriver både originalreceptet och den mängden jag använde i receptet nedan. När jag fyllde år fick jag porslin från Rörstrands…
-
Sushi
Jag älskar sushi men det verkar så pilligt och avancerat att göra. Istället gjorde jag en enklare variant av sushi utan ris. Ta en skiva kallrökt lax (gärna så tunn skiva som möjligt) bre på ett lager färskost med smak av pepparrot, lägg i en gurkstav, en avokadoskiva och färsk sparris. Rulla ihop laxen och skiva i lagom stora bitar. Toppa med sesamfrön eller Furikake Sprinkles som är en blandning av svarta och vita sesamfrön, shisoblad och norialger. Wasabipulver blandar man med hett vatten för att få en wasabipaste, instruktioner står på burken. Jag köpte wasabin på ICA, stod bland kokosmjölk och andra asiatiska livsmedel. Har du gjort riktigt sushi…
-
Fylld rostad paprika med vitlök & chilifräst spenat
Paprikor går att fylla med allt möjligt gott och här har jag gjort två olika varianter. Den ena med köttfärsås och mozzarella och den andra med vitlök och chilifräst spenat, toppad med mozzarella och rostade pinjenötter. Hur gott låter inte det! Först halverar jag paprikorna, penslar dem med lite olja och rostar dem på en plåt i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller tills dem börjar få lite färg. Ta ut paprikorna och sänk värmen något. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs hackad vitlök och chili, släng i babyspenat, salta och peppra. Tänk på att spenat krymper väldigt mycket så det som ser mycket ut…
-
Bananplättar med jordnötssmör
Startar denna lördag med bananplättar, jordnötssmör och jordgubbar. Det är så himla gott med jordnötssmör, så gott att jag knappt kan ha det hemma då jag har svårt att hålla mig ifrån burken som står i kylen och är så där perfekt krämig. Min favorit är denna från Green Choice, finns både crunchy och creamy och båda smakar fantastiskt. Har du testat att blanda jordnötssmör med vaniljglass? Don´t do it, det är farligt gott och smått beroendeframkallande om man är tokig i jordnötssmör vill säga. Jordnötssmör är även gott att ha i nöt och dadelbollar och recept hittar du HÄR. Bananplättar – 1 portion 1 ägg 1 mogen banan 1/2…
-
Mozzarella med chili, timjan & citron
Här kommer ett tips på ett tillbehör som smakar fantastiskt. Skivad mozzarella med en dressing på olivolja, vit balsamvinäger och chili, toppad med timjan och rivet citronskal. Servera mozzarellan som en sidorätt till kött eller kyckling eller varför inte som ett tillbehör till charkbrickan. Jag skulle nog även kunna tänka mig att servera detta som en enklare förrätt tillsammans med ett gott bröd som man kan doppa i oljan. Eller tänk dig ett stort fat på en buffé, färgglatt och vackert. Mozzarella med chili, timjan & citron 1 påse mozzarella á 125 g 1/2 liten röd chili 2 tsk vit balsamvinäger 2 tsk olivolja salt svartpeppar rivet citronskal färsk…