-
Fruktsallad och kvarg
Fruktsallad av melon, mango och kiwikulor, björnbär och mullbär samt en skål med naturell kvarg toppad med granola. Behöver nästan inte säga mer än att detta är väldigt gott. Vi äter mycket frukt och grönsaker hemma och barnen älskar det vilket jag är väldigt glad över. Det är nästan så att dem uppskattar ett fruktfat till fredagsmyset mer än en skål med chips och det är ju toppen. Brukar variera inköpen av frukt så barnen får testa olika varianter och för att dem inte ska tröttna. Sen är ett tips att skiva frukten på olika vis. Ta ett äpple tex, ibland får dem klyftor, ibland ringar och ibland ett helt…
-
Moussaka med potatis
Det är lite klurigt att veta exakta tiden när man gör en moussaka och det beror lite på om du använder rå eller kokt potatis. Använder du rå potatisen behöver moussakan tillagas längre än om du använder kokt. Rå potatis kräver ca 1 timme i ugnen men använder du kokt potatis räcker det med ca 30 minuter för moussakan att bli klar. För att inte riskera att moussakan bränns kan du täcka formen med ugnsfolie och ta bort den mot slutet av gräddningstiden så att osten får en fin och gyllene färg. Känn med en sticka under tillagningen för att se om potatisen blivit genomkokt. Till moussakan serverade jag en…
-
Urban Deli & Habitat
Vilket charkfat eller hur! I fredags mötte jag upp några från gänget i Everydaystories på Urban Deli på Nytorget. Har hört så mycket positivt om denna restaurang men aldrig tidigare varit där. Vi äter inte ute speciellt ofta, nästan aldrig skulle jag vilja påstå men jag älskar verkligen sådan här typ av mat och har varit väldigt nyfiken på Urban Deli så det var väldigt trevligt att äntligen besöka denna omtalade restaurang. Både miljön och maten var fantastisk och det bjöds på trevligt sällskap, bubbel och massa gott småplock så som mozzarella, oliver, fyllda paprikor, kronärtskocka, ostar, charkuterier och röror. Jag håller mig helst bakom kameran men ibland slipper man inte undan…
-
Köttfärssås med bacon
Köttfärssås är den perfekta vardagsrätten då det går snabbt att tillaga och den går att variera med olika kryddor, örter, cremefraiche, grädde eller grönsaker. I denna köttfärssås har jag blandat ner stekt bacon, hackade morötter och massa vitlök. Blir nästan en lite rökig smak av baconet och morötterna ger ett gott tuggmotstånd. När spaghettin kokat klart häll av vattnet och blanda pastan med köttfärssåsen och servera på ett stort fat eller i grytan. Det är inte alla som gillar parmesan så jag brukar servera det på sidan om. Köttfärssås med bacon – ca 4 portioner 500 g nötfärs 1 pkt bacon 4 vitlöksklyftor 2 morötter 1 dl tomatpuré 400 g…
-
Rödbetor och quinoasallad
Rödbetor!!! Jag älskar rödbetor, kokta, inlagda, ugnsrostade, åhh så gott det är. På instagram kan man hitta massa inspiration inom alla möjliga kategorier och idag såg jag en bild på Hasselbacksbetor, hur spännande lät inte det. Hasselbackspotatis är ju bland den godaste potatisrätten som finns så det är klart att man borde kunna göra en liknande rätt av andra råvaror, ska testa dem där betorna någon dag. Här fick det bli en sallad på kokta rödbetor, quinoa, babyspenat, minimozzarella och rostade pinenötter. Över den kokta quinoan ringlade jag lite olivolja, vit balsamvinäger och lite nymald svartpeppar. Mozzarellan är väl kanske inte den ultimata osten till rödbetorna men det var det…
-
Bananplättar med björnbär och vinbär
Att blanda ner lite havregryn i smeten när man ska göra bananplättar ger plättarna mer stadga, dem håller ihop bättre när man steker dem och dem mättar mer. Till bananplättarna blev det färska björnbär och röda vinbär från trädgården. Både björnbärsbusken och vinbärsbusken är full med bär och jag måste nästan plocka dem innan dem blir övermogna, framför allt björnbären. Tänkte frysa in dem i portionspåsar och använda dem i smoothies. En av mina favoritsmoothies innehåller vaniljyoghurt, mjölk, banan, körsbär, jordgubbar och björnbär. Bananplättar – 1 portion 1 ägg 1 mogen banan 1/2 dl havregryn en nypa salt Gör så här Knäck ägget i en skål och vispa upp det…
-
Sockerfri Mangosorbet
Av endast två ingredienser kan du enkelt göra en riktigt god och sockerfri sorbet. Du blandar fryst mango med lite vätska av något slag, jag använde pressad grapefrukt men det går lika bra med lite vatten, pressad lime, citron eller en skvätt kokosmjölk. Mixa den frysta mangon i en blender tills den blir lite smulig. Pressa i lite vätska och kör mixern tills du får en sorbetliknande konsistens. Jättegott och fräscht.
-
Kyckling curry med grönsaksbulgur
Barnen gillar kyckling och denna rätt med smak av curry tycker dem väldigt mycket om. I såsen blandar jag ner Mango Chutney och där får man reglera mängden själv efter hur stark man vill ha såsen. Jag tar ytterst lite då jag vid flera tillfällen haft för mycket i och barnen klagar på hetta. Till denna rätt brukar jag koka ris men denna gång blev det grönsaksbulgur istället, måste variera lite. Kokade bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen och blandade sen i majs, kokta ärtor och tärnad paprika. Egentligen kan man smaka sig fram igenom hela denna rätt, öka mängden kyckling om 3 filéer känns för lite, öka mängden grädde om…